Champagne Torchet: het nieuwe champagnehuis van Met Bubbels

Champagne Torchet - Met Bubbels

We zijn trots om de nieuwste toevoeging aan de Met Bubbels-collectie te mogen presenteren: Torchet. Champagnehuis Torchet is een familiedomein gelegen in de Coteaux Sézannais en produceert al drie generaties op kleine schaal heerlijke champagnes.

Het huis werd in 1966 opgericht toen Henri Torchet zijn eerste wijnstokken plantte in Villenauxe-la-Grande. De productie bestond toen nog uit 2 hectare en werd volledig verkocht aan de lokale coöperatie. 20 jaar later namen kinderen Elise en Frédéric Torchet het domein over. Omdat ze grote wijnliefhebbers waren, besloten ze zelf kelders te bouwen om hun eigen wijnen te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Inmiddels bestaat het landgoed uit 7 hectare, en bevinden de wijngaarden zich nog steeds voornamelijk in Villenauxe-la-Grande, waar de chardonnaydruif domineert.

Het unieke productieproces

Tegenwoordig bewaakt kleinzoon Pierre-Henri de unieke stijl van Champagne Torchet, en zorgt hij samen met zijn zus Laëtitia dat de champagne blijft worden gemaakt met respect voor het uitzonderlijke terroir van de streek.

Op deze manier garandeert Torchet de hoogste kwaliteit voor hun champagnes:

  • Geïntegreerde wijnbouw
  • Gras in de wijngaarden
  • Mechanisch wieden van onkruid met speciale bladen
  • Handmatig oogsten
  • Vinificatie in thermo-gereguleerde roestvrijstalen tanks en eiken vaten
  • Geen malolactische gisting, om frissere en levendigere champagnes te krijgen
  • Een rijpingsproces dat ruim boven de minimale eisen voor cuvées zit

De tip van Met Bubbels: Brut Nature

Natuurlijk verkopen we bij Met Bubbels alleen champagnes waar we zelf 100% achter staan. Alle champagnes van Torchet hebben een uniek karakter, maar als we een favoriet zouden moeten kiezen, wat zou het dan zijn?

De tip van Met Bubbels: de Frédéric Torchet Brut Nature!

Deze bijzondere champagne is vernoemd naar de zoon van Henri Torchet, die als eerste begon met het maken van eigen wijnen. De Brut Nature heeft een dosage van 0, wat betekent dat er geen suiker tijdens het bewerkingsproces wordt toegevoegd – bij een normale brut is dit tussen 6 en 12 gram per liter. Dit maakt de afdronk lekker licht en droog. De champagne wordt gerijpt in vaten van jong eikenhout, wat zorgt voor een lichte smaak met kleine bubbels. Deze topper, die in 2019 goud won bij de Concours des Vignerons Indépendants, is perfect voor een zomerdag! 

Heb jij hem al geprobeerd? Bekijk de Brut Nature en de andere champagnes van Torchet hier.