Champagne, Prosecco en Cava. Wat is het verschil?

Kurk

Of we nu champagne, cava of prosecco schenken, ze geven ons allemaal een feestelijk gevoel! Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze bubbels? In het glas zie je misschien de verschillen niet (zo snel), maar deze zijn er zeker. En we leggen je ze graag uit.

Ze zijn allemaal mousserend en over de hele wereld geliefd! Maar toch kennen de bubbels verschillen wat betreft land van afkomst, prijs, productieproces en smaak:

Land van afkomst: champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië.

Prijs: champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel 30 Euro of meer. Rond de 10 Euro heb je al een goede fles cava en prosecco in handen. Dit prijsverschil komt met name door de exclusiviteit van champagne.

Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne rijpt 15 maanden op de fles en bij cava ongeveer 9 maanden. Prosecco wordt op een andere manier geproduceerd; de tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles (zoals bij de andere twee). Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco.

Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.